LISTA: Efter Capitals vinst – här samtliga svenskar som vunnit Stanley Cup

Många är kallade – men få är utvalda. Det har sedan lång tid funnits svenskar i National Hockey League, men det är bara några få av dessa som tagit hem det ultimata priset – Stanley Cup-pokalen. Nu har tre namn till kunnat adderas till listan.

Genom åren är det 41 svenskar som fått höja Stanley Cup-pokalen till skyn. Först var Stefan Persson och Anders Kallur som 1980 fanns med i den kommande dynastin New York Islanders laguppställning. Islanders besegrade Philadelphia Flyers med 4-2 i matcher och det var svenskättlingen Bob Nystrom som avgjorde det hela på övertid i den sjätte matchen. Laget vann sedan tre mästerskap till de kommande åren innan Edmonton Oilers, med Wayne Gretzky i spetsen, plockade upp och förde vidare stafettpinnen gällande dynastier.

Stanley Cup är  pokalen som överlämnas till vinnarna av NHL:s slutspel, dit de 16 främsta lagen från grundserien kvalificerar sig. Spelarna, tränarna och ledarna i det vinnande laget får äran att få sina namn ingraverade på pokalen. Varje segrarlag och dess deltagande spelare skrivs in på en av ringarna på pokalen. När alla ringarna är fulla tas den äldsta bort och ersätts av en ny.

Ursprungligen var Stanley Cup ett vandringspris mellan olika ligor, men har sedan säsongen 1926/1927 enbart delats ut till vinnaren i NHL-slutspelet.

Stanley Cup har fått sitt namn efter Lord Stanley of Preston, som var brittisk guvernör över Kanada 1888–1893.

Stefan Persson och Anders Kallur var alltså först. Sedan dess har 39 svenskar till följt i deras fotspår. Senast Washington Capitals-trion Nicklas Bäckström, André Burakovsky och Christian Djoos som vann 2018.

Nedan en lista på samtliga svenskar som vunnit. En asterix bakom namnet anger att de fortfarande är aktiva och har därmed chansen att vinna fler gånger.

Fyra gånger

Tomas Holmström
Nicklas Lidström 
Anders Kallur 
Stefan Persson 

Tre gånger

Niklas Hjalmarsson*

Två gånger

Carl Hagelin*
Patric Hörnqvist*
Marcus Krüger*
Johnny Oduya*
Tommy Albelin 
Peter Forsberg
Ulf Samuelsson
Willy Lindström
Tomas Jonsson 

En gång

Oskar Sundqvist*
Joakim Nordström*
David Rundblad*
Viktor Stålberg*
Johan Franzén
Niklas Kronwall*
Andreas Lilja
Mikael Samuelsson 
Henrik Zetterberg*
Samuel Påhlsson 
Niclas Wallin 
Fredrik Modin 
Fredrik Olausson
Anders Eriksson 
Tomas Sandström 
Kjell Samuelsson
Håkan Loob 
Kent Nilsson
Kjell Dahlin
Mats Näslund 
Mats Hallin 
Nicklas Bäckström*
André Burakovsky*
Christian Djoos*

HENRIK SKOGLUND

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Lämna ett svar