Den expansiva sportstaden där fotbollen är som förr: ”Här den klassiska stämningen finns”

Svenskarnas populäraste resmål i Storbritannien när det handlar om sport torde vara London, följt av Manchester. Men faktum är att det finns många andra godbitar att sätta tänderna i på ön. Nickes.Com begav sig till Sheffield för att testa på sportutbudet där.

Det finns massor att se och göra i Sheffield.

Boka din fotbollsresa till Premier Leauge hos Nickes.Com redan idag

Manchester Airport är en stor flygplats utanför Manchester som är lätt att ta sig till med flyg. Endast sex mil från flygplatsen ligger storstaden Sheffield med sina cirka 500 000 invånare, vilket gör staden till en av Englands största. Med tåg tar det ungefär en timme och en kvart att ta sig dit och på vägen kan man dessutom njuta av det vackra landskapet i nationalparken Peak District, som är ett populärt utflyktsmål med byar och marknader.

Peak District. Foto: Wikimedia Commons

VÄXER SÅ DET KNAKAR

Bilden vi svenskar har av Sheffield är nog den klassiska: Stålstaden med sina många industrier. Det är fortfarande till vissa delar en industristad, men på senare år har även kultur och utbildning fått en stor plats i stadsmiljön. Sheffield Hallam University  är Englands tredje största universitet med över 33 000 studenter och 650 utbildningar och i stadens centrum finns inga spår av tunga industrier längre kvar.

Dessutom beskrivs staden som expansiv och växande sett till befolkningsantal.

Staden Sheffield. Foto: Henrik Skoglund

Som ni kanske märker på bilderna var vädret inte på topp. Faktum är att hela staden i stort sett stängde ner under en period när jag befann mig där. Bussarna slutade gå och taxi var stört omöjligt att få tag i. De yttre faktorerna gjorde att mitt besök på Sheffield Wednesdays hemmaarena Hillsborough inte riktigt blev som tänkt. De hårda vindarna och snöandet, som slog som en piska i ansiktet, gjorde att besöket där blev ytterst kort då spårvagnen tillbaka till city var ett bättre alternativ, vilket jag inte var ensam om att tycka.

Hillsborough. Foto: Henrik Skoglund

Den 15 april 1989 miste 96 Liverpoolsupportrar livet på Hillsborough när en rad olyckliga faktorer inträffade samtidigt. Katastrofen skedde då Liverpool mötte Nottingham Forest i FA-cupens semifinal. Över 25 000 Liverpoolanhängare hade åkt dit för att stödja sitt lag på bortaplan och strax efter avspark klämdes supportrarna ihjäl på ståplatsläktaren.

Mitt mål med trippen ut till arenan var att försöka fånga bitar av den tragiska händelsen på bild och leta minnesmärken. Men av skälen ovan blev det aldrig så.

Istället begav jag mig till Sheffield Uniteds hemmaarena Bramall Lane där hemmalaget några timmar senare skulle ta sig an Nottingham Forest. Där upptäckte jag direkt en sak som mig veterligen inte sker i Sverige. Två timmar innan avspark stod en hel del fans vid spelaringången för att få en glimt av sina hjältar.

Foto: Henrik Skoglund

Bramall Lane ligger närmare centrum än Hillsborough och vill man gå tar det ungefär en kvart. Min plan var också att gå, men på min väg till arenan kom jag i samspråk med en polis som tyckte att jag skulle ta taxi av den enkla anledningen att vädret var som det var. Kommer man på huvudgatan märks det inte att man är vid en fotbollsarena då den är ”gömd” bakom ett hotell. Men går man in på sidogatan märks det att det är en klassisk engelsk fotbollsarena.

Foto: Henrik Skoglund
Foto: Henrik Skoglund

Varför ska man då som svensk åka på fotboll i Sheffield? Jag träffade Scott, med sönerna Samuel och Jack, utanför arenan och Scott tyckte Bramall Lane var värt ett besök när Sheffield United spelar hemma.
— Jag har hållit på laget länge och går på så många matcher jag hinner. Man ska åka hit för det är här den klassiska stämningen finns. Så som det var förr, berättade Scott för mig med en tydlig passning till kommersialiseringen hos toppklubbarna i England.

Samuel, Scott och Jack. Foto: Henrik Skoglund

Runt arenan var det fullsmockat med klassiska ”bed & breakfasts” som självklart serverade öl. Samtliga var timmen innan match packade med förväntansfulla fans och utanför ett av de här ställena träffade jag Nicola som skulle gå på matchen med vänner.

Nicola (vänstra bilden längst till höger) berättade att Bramall Lane har det bästa laget och den bästa atmosfären i hela England. Foto: Henrik Skoglund

Precis bredvid arenan låg det ett hotell och i hotellbaren stötte jag på paret Bob och Sharon som varit Sheffield United supportrar i 50 respektive 25 år. De berättade för mig att Bramall Lane tar in 32 000 och till denna match kunde man nog räkna 25 000 åskådare. Det visade sig att det kom 28 095 åskådare tillslut.
— Det blir aldrig en tråkig match på den här arenan, sa paret samstämmigt.

Sharon och Bob. Foto: Henrik Skoglund
Tre glada grabbar. Foto: Henrik Skoglund

Lite längre in i hotellbaren mötte jag ett muntert gäng grabbar som hävdade att ölen var minst lika viktig som fotbollen när det handlar om att gå på fotboll i England.

En sak som fångade mitt intresse var de många funktionärerna utanför arenan. Det lär vara fullständigt omöjligt att INTE hitta rätt ingång till den stora arenan då de västprydda funktionärerna på ett eget bevåg lotsade människor rätt. Ett stort plus.

Foto: Henrik Skoglund

BOENDE

Var ska man bo egentligen om man besöker Sheffield. Jag bestämde mig för Sheffield Mercure Parkway Hotel. Billigt, bra och vad jag trodde med gångavstånd till city. Det sista visade sig vara fel, hotellet låg lite väl avsides för att det skulle kännas bekvämt att gå in till stan. MEN. Taxi är billigt i England och vill man ha lugn och ro istället för party och nattsudd på klubbar ska man definitivt välja detta hotell. Sen behöver ju inte det ena utesluta det andra heller.

Foto: Henrik Skoglund

Jag trivdes väldigt bra där. Bra mat, trevlig personal och tyst och lugnt. På kvällarna var det aktivitet i baren och man behövde absolut inte känna sig ensam. Sheffield Mercure Parkway Hotel, kedjan har hotell runt om på olika platser i England, ligger i ett område utanför Sheffield där expansionen är stor och mängder med stora företag är i färd med att flytta dit. Den genomsnittlige gästen mitt i veckorna är anställda som befinner sig på tjänsteresa, men på helgerna fylls hotellet med folk som är på besök i staden för att ta del av nöjes- eller sportutbudet. Eller både och.

Ett stort plus med hotellet var de stora rummen.

Foto: Henrik Skoglund

MER ÄN FOTBOLL

Mötet Sheffield United – Nottingham Forest slutade 0-0 och jag begav mig tvärsöver staden till området Olympic Legacy Park där arenan FlyDSA Arena ligger. En stor och välkänd evenemangsarena i Storbritannien. I området ligger också Brittish Institute of Sports, en kolossal men väldigt vacker byggnad där många av Storbritanniens olympier tränar. Inuti finns löparbanor, boxningsringar och allt som atleterna behöver för att komma så väl förberedda som möjligt till OS.

Mitt ärende i området var dock FlyDSA Arena och mötet Sheffield Steelers mot Nottingham Panthers. Ishockey är en marginalsport på de brittiska öarna, långt bakom exempelvis fotboll och rugby. Men det finns passionerade fans och människor som brinner för ishockey. Steelers är omåttligt populära i Sheffield.
— Jag har mött folk som gråtit för att vi har förlorat eller för att vi har vunnit. De reser, vi har 200-300 med oss på bortamatcherna, minst, var vi än är, berättar klubbens assisterande tränare Jerry Andersson om fansens passion och fortsätter:
— Jag hade inte varit här mer än två veckor innan det kom på Twitter ”Hey, I saw Steelers assistant coach at Morrisons. He bought milk”. De är otroligt förvetna.

Hemma i FlyDSA snittar Steelers runt 7 000 åskådare på hemmamatcherna.

FlyDSA Arenas kuliss dominerar i området. Foto: Henrik Skoglund

Innan jag begav mig till hockeyn slank jag in på Steelersfansen stamhak, the Noose an Gibbet Pub, som ligger på andra sidan gatan från arenan.

Foto: Henrik Skoglund

Därinne träffade jag bland annat på Lewis och Charley som berättade att de gillar ishockey för att det händer mer där. Lite längre bort satt Danny och Jo som sa att de var på hockey för första gången på annandag jul förra året och blev fast. De menade på att hockeyn nog var mer för familjer.

Foto: Henrik Skoglund

Det som mötte mig inne på arenan skulle man kunna skriva hur mycket som helst om. Där upplevde jag passionen för laget, som är Storbritanniens största klubb att jämföra med hur stora exempelvis Färjestad är i Sverige. Vi har bra stämning på SHL-arenorna också, men jag vill nog hävda att de 8 263 åskådarna som var på plats vid denna match var snäppet bättre, ivrigt påhejade av speakern.

Boka din fotbollsresa till Sheffield redan idag

Dessutom höll matchen god allsvensk kvalité. Men stämningen och kärleken till Sheffield Steelers från fansen är ändå det jag tar med mig. Nedan får ni en video som fångar atmosfären på ett bra sätt.

https://youtu.be/ek90FcSM3Sg

Är det värt att åka på en sportresa till Sheffield? Absolut säger jag. Fotbollen och stämningen runt omkring är som vi vande oss vid på Tipsextra på 80-talet. Hockeyn har passion och glöd på läktaren och ligan håller högre klass än vad man kan tro. Åker ni till Sheffield så rekommenderas en dubbel: Fotboll och hockey. Men det finns även andra evenemang likt boxning och konserter som går stapeln i staden med jämna mellanrum.

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Lämna ett svar