UPPLEV PUBLIKFESTEN I TYSK HOCKEY
hockeyresor till Tyskland

Att åka på en sportresa till Tyskland förknippas nog mest med fotboll och den härliga feststämning som råder på läktarna i samband med en match i bundesliga. Men faktum är att det är bra tryck på hockeyarenorna också!

hockeyresor till Tyskland

Tyskland stod för en första klassens skräll i de olympiska spelens hockeyturnering som avslutades för en dryg vecka sedan. Marco Sturms manskap fick ge sig först i förlängningsspelet mot superfavoriten Ryssland. På vägen till finalen slog de ut på Sverige och Kanada.

Många såg det som ett fiasko att det svenska landslaget åkte ut mot Tyskland. Men inte alla. Den förre stormålvakten Gunnar Leidborg har i många år varit verksam i tysk ishockey och i en intervju för hockeysverige.se säger han så här om Sveriges kvartsfinaluttåg:
– Ett par matcher senare insåg nog alla att det här tyska laget var ett väldigt bra lag, utan att ha lika duktiga spelare individuellt som Sverige …

Den tyska högstaligan, DEL, lockar mycket publik till hockeyarenorna. Säsongen 2016/2017 var det faktiskt tre tyska lag före det bästa svenska laget i publikligan i Europa, där topp tio såg ut så här enligt det internationella ishockeyförbundet, IIHF:

1. Bern, NLA 16 399
2. Minsk, KHL 13 230
3. Köln, DEL 12 662
4. Eisbären Berlin, DEL 12 052
5. SKA, KHL 11 735
6. Mannheim, DEL 10 812
7. Jokerit, KHL 9 610
8. ZSC Lions, NLA 9 214
9. Slovan, KHL 9 104
10. Frölunda, SHL 9 029

Tittar vi på totalsnittet för de europeiska ligorna överlag så såg det ut på följande vis:

6 882 NLA, Schweiz
6 198 DEL, Tyskland
6 121 KHL, Ryssland med flera
5 707 SHL, Sverige
5 178 Extraliga, Tjeckien
4 326 Liiga, Finland
2 842 EIHL, Storbritannien
2 794 EBEL, Österrike med flera
2 637 HockeyAllsvenskan, Sverige
2 466 DEL2, Tyskland

Tyskland alltså tvåa i Europa bakom Schweiz men före Sverige.
– Det är inte som i Kumla eller Huddinge att det kommer 700 åskådare till en toppmatch i ettan. I Tyskland kan en sådan match ha 4 000 åskådare om det är ett bra derby. Det är annorlunda. Vi säger att det är stämning här i Sverige, men det är framför allt schweizarna och tyskarna som skapar stämningen på ett hockey-VM, berättar Gunnar Leidborg i den tidigare länkade intervjun med hockeysverige.se.

UPPLEV PUBLIKFESTEN I KÖLN

UPPLEV PUBLIKFESTEN I MANNHEIM

Förvånande nog drar inte den tyska hockeyns dominanter de senaste åren, München, lika mycket publik som ligasnittet i DEL. Förra säsongen lockade München 4 858 åskådare, vilket ändå är en jättebra siffra.

München har de tre senaste säsongerna vunnit grundserien och ser i år ut att storma fram mot sitt tredje raka guld. Man gör det mycket med hjälp av den fenomenale OS-målvakten Danny aus den Birken, men också den forne NHL-spelaren Keith Aucoin ligger i framkant och producerar rikligt med poäng.

Den största konkurrenten till München om guldet lär bli publiklaget Eisbären Berlin som slutade tvåa i serien. Mellan 2005 och 2013 vann huvudstadslaget sju mästerskap. De har sedan storhetstiden hållit till längre ner i tabellen, men verkar nu alltså vara på uppgång igen.

UPPLEV PUBLIKFESTEN I BERLIN

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Lämna ett svar