En potentiell svensk VM-trupp

Det kan tyckas vara lång tid kvar innan Hockey-VM drar igång den 4 maj i Köpenhamn och Herning. Men tiden lär gå snabbt tills pucken släpps och det kan redan nu vara läge att sia in i framtiden om hur en potentiell svensk VM-trupp skulle kunna se ut.

Det kommer skrivas hockeyhistoria våren 2018 när Danmark för första gången arrangerar A-VM i ishockey. Med tanke på att OS ett par månader tidigare inte kommer innehålla NHL-proffs finns det fog för att tro att turneringen också kan kryddas rejält med spelare därifrån. ”Kan jag inte vinna OS-guld, ska jag minsann försöka lyfta VM-bucklan.” Typ.

Säsongen har dragit igång och vi har fått en första tendens till hur spelarna står sig. Därför serveras er nu ett första utkast till potentiell svensk VM-trupp.

Notera gärna att hänsyn tagits till att plocka ut spelare från de lag som på förhand ses löpa stor risk att missa slutspelet i NHL.

MÅLVAKTER:

Jhonas Enroth, Dinamo Minsk
Viktor Fasth, Växjö
Linus Söderström, HV71

Det lär väl bli som vanligt när vårsolen bryter fram och vi alla i kör står och ropar efter New York Rangers Henrik Lundqvist. Och varför skulle vi inte göra det? Men sanningen är ändå att vi har högklassiga målvakter att tillgå om han nu inte skulle komma loss från Stanley Cup-slutspelet.
Jhonas Enrorh har fått en bra start på KHL-äventyret och dessutom har han rutin från framgångsrikt VM-spel sedan tidigare då han stod i mål när Tre Kronor spelade hem guldmedaljen 2013.
Viktor Fasth fanns med i vårens VM-guldlag och stod också till en början, men fick maka på sig när Lundqvist klev in i handlingen.

Två målvakter som förbundskapten Rikard Grönborg vet var han har någonstans. Som tredjemålvakt ser jag gärna att Linus Söderström plockas ut. Högst troligt den största målvaktstalang vi fått fram sedan Lundqvist och det är lika bra att han körs in i landslaget innan han åker över Atlanten.

BACKAR:

Patrik Hersley, SKA St.Petersburg
Alexander Edler, Vancouver Canucks
Oliver Ekman Larsson, Arizona Coyotes
Niklas Hjalmarsson, Arizona Coyotes
Jonas Brodin, Minnesota Wild
Philip Holm, Utica Comets
Lawrence Pilut, HV71

Ser man på det hela ur ett världsomspännande perspektiv så är det frågan om inte Sverige har världens bästa stall av försvarare. Erik Karlssons Ottawa och Victor Hedmans Tampa lär gå långt i slutspelet i vår. Men Grönborg har ett helt smörgåsbord av världsbackar att välja mellan ändå.
Här är fyra av sju backar kvar från vårens VM-guldlag och de tre som ansluter går inte av för hackor. Patrik Hersley leker borta i KHL just nu, Niklas Hjalmarsson lär få en ännu tyngre roll i Arizona och den redan pondusfyllde backen lär bli ännu mera rik på den varan.
Lawrence Pilut är på väg mot sitt stora genombrott och NHL lär vänta för honom nästa säsong.

FORWARDS:

Joel Eriksson Ek, Minnesota Wild
Victor Ejdsell, HV71
William Karlsson, Vegas Golden Knights
Carl Klingberg, EV Zug
Pär Lindholm, Skellefteå
Oscar Lindberg, Vegas Golden Knights
Linus Omark, Salavat Yulaev Ufa
Joakim Lindström, Skellefteå
Oscar Möller, Skellefteå
Anton Lander, Ak Bars Kazan
Robert Nilsson, ZSC Lions
Viktor Stålberg, EV Zug
Fredrik Pettersson, ZSC Lions

Vid en första anblick kanske denna forwardsuppsättning upplevs som profillös. Men å andra sidan känns den väldigt jämn och på förhand skulle jag säga att Grönborg med detta manskap kan komponera ihop fyra kedjor där samtliga kan klassas som en förstakedja.

Ejdsell? SHL-rookien vann den allsvenska poängligan förra säsongen och fick då även landslagsdebutera. Han är som klippt och skuren för internationell hockey och han verkar kommit bra in i HV. Kan bara bli bättre.
Joakim Lindström och Robert Nilsson har tidigare tackat nej till landslaget, men är nu åter för att han en chans på OS. Osäkert om bojkotten kommer åter efter de olympiska spelen, men om inte så är de givna förstärkningar i ett VM-lag.
Lindström bildar ett fruktat radarpar i Skellefteå med Oscar Möller och Pär Lindholm är den perfekta tredjelänken mellan de två. Både i klubb- och landslag.

Trion Robert Nilsson, Viktor Stålberg Fredrik Pettersson har inlett med att ösa in poäng i den schweiziska ligan NLA och den ligan är riktigt stark.

BOKA DIN RESA TILL HOCKEY-VM OCH SE IFALL JAG FÅR RÄTT:

HENRIK SKOGLUND

 

 

About Author

client-photo-1
admin