Tio svenskar som lyckas i Europa

Det är inte bara i Sverige och Nordamerika vi har framstående svenska spelare. De finns även utspridda i Europa och nedan tar vi oss en titt på några av dem.

Sverige är ett av världens främsta hockeyländer och vi har många, många spelare som gör stora avtryck på absolut högsta nivå i hockeyvärlden. Henrik Lundqvist, Erik Karlsson och Filip Forsberg är bara några av de som är lokomotiv i sina NHL-klubbar.

Men blickar vi bortom NHL, och SHL också för den delen, finns det många svenskar som sätter stora avtryck i hockeyrinkarna världen över. Bara i Europa har vi mängder med framstående spelare.

Linus Omark, Salavat Yulaev Ufa

Den förre Luleåspelaren ligger för närvarande femma i hela KHL:s poängliga med sina 46 poäng.  Salavat Yulaev Ufas motor har ”bara” sju poäng upp till megastjärnan, SKA:s Ilya Kovalchuk, som ligger etta.

Alexander Bergström, Sibir Novosibirsk

På elfte plats i poängligan hittar vi 31-åringen som gör sin första säsong i KHL. Det är faktiskt första säsongen någonsin utomlands för Osbyprodukten som närmast är att beskriva som en ”late bloomer”. 35 poäng på 46 matcher för forwarden som landslagsdebuterade ifjol är inget annat än succé.

Lars Johansson, CSKA Moskva

Målvakten slog igenom med dunder och brak i Frölunda för två år sedan. Ifjol lyckades han aldrig slå sig in i NHL och Chicago Blackhawks, men gjorde det helt okej i AHL för farmarlaget Rockford. Till denna säsongen bytte han till KHL och det är nog inget val 30-åringen ångrar, etta i KHL:s målvaktsliga som han är.

Patrik Carlsson, IFK Helsingfors

Bytte Frölunda mot Finland inför den här säsongen och både Carlsson och laget fick en urusel start i ligan. Men, det har tagit sig rejält och laget har klättrat i tabellen medan 30-åringen ökat sin poängproduktion.

Erik Thorell, IFK Helsingfors

25-åringen har aldrig lyckats etablera sig i SHL. Men i Finland går det desto bättre. Ifjol kom han tvåa i TPS Åbos interna poängliga med 44 poäng och i år gör han åter en poängmässigt bra säsong efter bytet till IFK.

Maksim Matushkin, Ässät

Den 27-årige backen var med och förde upp Karlskrona i SHL, men lyckades aldrig slå sig in i den högre ligan på allvar säsongen efter. Kom till Ässät mitt under fjolårets säsong från spel i slovakiska ligan och i Björneborg verkar han ha hittat rätt med bra poängleverans från sin backplats.

Nicklas Danielsson, Lausanne

33-åringen har en lång karriär bakom sig, både i Sverige och utomlands. Säsongen 2011/2012 gjorde högerforwarden respektingivande 52 poäng för Modo i SHL innan han drog ut på ett äventyr där han spelat i både KHL i NLA (schweiziska högstaligan). Han är inne på sin tredje säsong i Lausanne och ligger just nu fyra i den totala poängligan i NLA med 38 poäng.

Viktor Stålberg, Zug

Lämnade Nordamerika inför den här säsongen och ser ut att ha gjort helt rätt val. Skuggar toppen av poängligan i NLA med finfina 37 poäng på de 32 matcher han spelat.

Fredrik Pettersson, ZSC Lions

”Flugan” har mestadels gjort sig känd som en irriterande spelare för motståndarlag och deras fans. Men faktum är att 30-åringen har så mycket mer än i sitt spel än att vara en energigivare. 2015 vann han exempelvis poängligan i NLA med mäktiga 69 poäng. Lika många blir det nog inte den här säsongen, men 36 hittills gör att han skuggar toppen av poängligan.

Linus Klasen, Lugano

55, 49, 48 och i skrivandets stund 32 poäng för Klasen som gör sin fjärde raka säsong i Lugano sedan han lämnat Luleå 2014. Trollgubben vann assistligan i NLA förra säsongen och har förmågan att trollbinda publiken med sina cirkuskonster med klubba och puck.

 

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Lämna ett svar