De har satt blågul prägel på flygplatsgänget

Idag får ni er en story serverad om en framgångsrik storklubb i mellaneuropa med stark svensk prägel.

Vill du åka och se Kloten spela? Gå in på Nickes.Com

Det verkar vara en av de vanligaste missuppfattningarna bland folk utan direkt koppling eller geografisk närhet till länderna, den att blanda ihop Sverige med Schweiz. Visst, namnen låter snarlika och levnadssättet/kulturen är inte helt olik.

Men det är två olika länder, som inte ens gränsar till varandra vi pratar om.

Men i ett avseende kan det nästan vara rätt att blanda ihop länderna: Ishockeyklubben Klotens rika svenska historia.

EHC Kloten kommer från orten med samma namn och den lilla staden inhyser också Zürichs internationella flygplats. Så det är en flyplatsort, likt de svenska motsvarigheterna Arlanda och Landvetter, vi pratar om här.

Hockeyklubben är en av de mest klassiska inom schwezisk ishockey och kan ståta med fem mästerskapstitlar genom åren. Men de har också en rik svensk historia. Inte mindre än 18 svenskar har sedan 1989 representerat klubben.

FÅTT SINA NUMMER PENSIONERADE

Två av dessa, Mikael Johansson och Anders Eldebrink, har fått sina nummer pensionerade av klubben. Eldebrink (#32) vann tre mästerskap på raken med klubben mellan 1993 och 1995. Johansson (#26) är strået vassare med fyra på rad, då han även var med 1996, vilket är klubbens senaste guld.
— Jag kände att det fanns nog nåt där, även fast dom inte hade vunnit på många, många år. Men dom hade ett par finaler på senare år och jag tyckte att det kunde vara dags för framgångar där, har Eldebrink tidgare berättat för hockeysverige.se om hur det egentligen kom sig att han hamnade i Kloten.

Eldebrink spelade fem säsonger i Kloten totalt. Fyra av dessa vann han poängligan för backar totalt i hela ligan.

Johansson spelade också han fem säsonger i Kloten och gjorde under dessa totalt 224 poäng på 188 matcher.

ÄVEN TRÄNARE

Men det var inte bara svenska spelare som satte avtryck i flygplatslaget under den framgångsrika eran på 90-talet. Tre av de fyra gulden coachades fram tack vare Conny Evensson (två guld) och Ingvar Carlsson (ett guld).

Övriga svensk spelare utöver Eldebrink och Johansson att vinna guld med klubben på 90-talet var Charles Berglund.

Kloten var de stora dominanterna i schweizisk hockey på 90-talet. Nu ser det lite annorlunda ut. På 2000-talet är det fyra klubbar som står i absolut särklass och som har delat på gulden. Davos har sex mästerskap sedan millennieskiftet, ZSC Lions och Bern har fem, medan  Lugano har två inteckningar.

För tillfället spelar hela 17 svenskar i ligan varav sextetten Viktor Stålberg, Nicklas Danielsson, Fredrik Pettersson, Linus Klasen, Magnus Nygren och Magnus Nygren.

Åk och se svenskarna i NLA – gå in på Nickes.Com för prisförfrågan

SAMTLIGA SVENSKAR SOM REPRESENTERAT KLOTEN SOM SPELARE:

Fredrik Nilsson
Kent Nilsson
Anders Eldebrink
Mikael Johansson
Charles Berglund
Tomas Strandberg
Jan-Axel Alavaara 
Niclas Andersén
Jonas Andersson 
Peter Andersson
Mattias Bäckman
Erik Gustafsson
Calle Johansson
Emil Lundberg
Niklas Nordgren
Michael Nylander
Peter Ottosson 
Tommy Sjödin

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Lämna ett svar