Förre HV-stjärnan om festen i Tyskland: ”Det var helt otroligt”

Den tyska hockeyligan DEL är en av Europas mest publikdragande ligor. Mycket beroende på stora och fräscha arenor. Men även festen som den tyska publiken stämmer upp i. Nickes.Com träffade den förre SHL-backen Nichlas Torp för att prata arenakultur i Tyskland.

Boka din hockeyresa till tyska DEL redan idag med Nickes.Com

Nichlas Torp har precis avslutat ett träningspass i Kinnarps Arenas C-hall tillsammans med bland andra Arizona-duon Niklas Hjalmarsson och David Ullström. Den 29-årige backen saknar just nu klubbtillhörighet, men har den senaste en och en halv säsongerna representerat Nürnberg i den tyska högstaligan DEL.

Ligan drog i snitt 5 996 åskådare säsongen 2017/2018 och var med det trea i Europa efter schweiziska NLA och KHL. Nichlas Torps Nürnberg drog 5 717 åskådare per match och placerade sig på 39:e plats bland de europeiska klubbarna totalt. För att ge er ännu en bild av vilken fantastisk summa det är så var det bara fem klubbar i SHL som hade högre snitt än Nürnberg förra säsongen.
— Jag har hört mycket om det men jag blev väldigt förvånad när jag kom ner första gången. Det är helt otrolig stämning och jag skulle säga att det är som i en riktigt bra slutspelsmatch i elitserien (SHL) i varje grundseriematch i princip, säger Nichlas Torp.

Vad tror du att publikintresset och stämningen beror på?
— Det är nog många olika faktorer. Jag tror att det både har med kulturen och det faktum att det bor fler människor i Tyskland. Men framförallt tror jag idrottskulturen är lite annorlunda än vad den är hemma. Det sluts upp lite tidigare på dagarna och de sitter tillsammans innan matcherna. Likadant är det väldigt mycket folk i klackarna.

Nichlas torp efter en träning i Kinnarps Arena. Foto: Henrik Skoglund

Vilken arena och stad skulle du rekommendera folk att besöka i Tyskland om man vill åka dit och kolla på hockey?
— Det är många ställen som har mycket folk och bra stämning. Men några lag har otroligt fina hallar, Köln och likadant Berlin. Det är väldigt bra tryck därinne. Likadant i Mannheim och Nürnberg. Det finns många ställen att åka till, säger Nichlas Torp och spricker upp i ett leende.

Kombinera hockey med fotboll i Tyskland

Nu är det ju inte främst hockey som Tyskland är kända för i idrottsväg. Fotbollen är självklar etta i landet och även handbollen har en given plats i idrottskulturen. Nichlas Torp berättar att han inte var på handboll någon gång under sin tid i Tyskland, men däremot fotboll.
— Nürnberg ligger inte så långt från München så jag var nere och kollade på Bayern München och sen hade vi ett lag som låg precis granne med ishallen som spelar i andraligan och där var vi och kikade någon gång också.

Lika bra stämning där?
— Ja, det var helt otroligt. Även fast det var en snöig dag och divison två-fotboll så är det ju fullsatt.

Här är de mest publikdragande lagen i tyska DEL  2017/2018 (klicka på klubbnamnet för att komma till spelschemat)

1. Berlin, 11 384
2. Köln, 11 222
3. Mannheim, 10 191
4. Düsseldorf, 7 656
5. Nürnberg, 5 717
6. München, 5 035
7. Augsburg, 5 025
8. Schwenningen, 4 419
9. Iserlohn, 4 403
10. Fischtown/Bremerhaven, 4 310
11. Krefeld, 4 186
12. Straubing, 3 949
13. Ingolstadt, 3 700

About Author

client-photo-1
admin