NHL-veteranen berättar om anledningen till att han valde Europa: ”Riktigt häftigt”

Att gå på idrott i Tyskland är allt som oftast en annorlunda upplevelse och fansen till de olika klubbarna bjuder på en stark ljudkuliss. En som fått uppleva stämningen på nära håll under säsongen är NHL-veteranen Matt Stajan som spelar för Red Bull München.
— Det är helt annorlunda i Europa, svarar 34-åringen när han ombeds förklara skillnaden mellan NHL och DEL.

Matt Stajan trivs med hockeylivet. Foto: Henrik Skoglund

MALMÖ (NICKES.COM)
Matt Stajan har spelat 1 003 NHL-matcher under karriären för Toronto och Calgary. Sedan den här säsongen spelar han för Red Bull München i den tyska ligan DEL.
— När man tittar på en europeisk fotbollsmatch och det är en chans, och fansen bara…säger Matt Stajan och slår ut i en gest med armarna för att verkligen markera vad han menar.
— Det är så matcherna i Europa känns och i Tyskland ser vi det i varje rink. Det är riktigt häftigt att uppleva det.

Boka din hockeyresa till tyska DEL redan idag med Nickes.Com

Är det inte så i Nordamerika?
— I NHL är det inte så. De har fans alltså men…

De låter inte lika högt?
— (skratt). De har inga hejarklackar där och det finns inga supportersektioner. Det är annorlunda i Nordamerika och det krävs att man tar sig till slutspel för att fansen ska bli riktigt högljudda. Men under säsongen så är det inte som det är här.

Se Matt Stajans Red Bull på plats i München

Matt Stajan berättar också att den höga ljudvolymen från publiken kan ställa till det.
— Det är kul när man åker ut och fansen hejar. Säg så här: När jag var ute på isen i NHL kunde jag prata med mina kedjekamrater hela tiden och de visste var jag var. Här i Europa försöker jag prata med mina kedjekamrater, men en stor del av matchen hör de mig inte för att fansen skriker.
— Derbymatcherna. Där är det fram och tillbaka och man hör bara fansen. Det är en riktigt härlig erfarenhet och det var en del av anledningen till att jag åkte över. För att se vad allt handlade om.

Om du skulle få rekommendera en arena i NHL för svenska hockeyfans, vilken skulle det bli?
— Tittar vi förra året så skulle jag definitivt säga Vegas. Åk till Vegas, det är den bästa atmosfären i ligan. Andra bäst är Nashville, men min rekommendation är verkligen Vegas.

Boka din drömresa till Vegas redan idag med Nickes.Com

Det är Matt Stajans första säsong som ishockeyspelare utanför Nordamerika och man undrar ju hur han känner att det gått hittills.
— Det är ett annorlunda system än i Nordamerika och det är en hel del anpassningar att göra. Men för en kille som älskar spelar så är det riktigt härligt att se de olika typerna av matcher och det sätt lagen spelar. Det är en härlig erfarenhet och jag njuter verkligen just nu.

 

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Lämna ett svar