Tio stjärnor att hålla koll på i VM: ”Har mest stjärnglans omkring sig”

Till våren går VM av stapeln i Slovakien. Nedan tittar vi närmare på tio stjärnor som lär kunna ha stora möjligheter att förgylla turneringen.

Boka din resa till Hockey-VM med Nickes.Com redan idag

Juha Metsola, Finland

VM-matcher: 0

Målvakten har en kanonsäsong för sitt klubblag Salavat Yulaev Ufa där han just nu är över 94 i räddningsprocent på de 27 matcher han spelat. 29-åringen har aldrig spelat VM, men det känns som att det är dags den här säsongen.

Dominik Kubalík, Tjeckien

VM-matcher: 8
VM-poäng: 8 (3+5)

23-åringen spelade både OS och VM förra säsongen och gjorde det på ett framgångsrikt sätt. Är tänkt som en av de som ska ta över och leda det tjeckiska landslaget på isen de kommande åren och han kommer bli oerhört viktig för dem i kommande VM. Leder just nu poängligan i den schweiziska högstaligan NLA.

Se stjärnorna på plats i KHL med Nickes.Com

Kirill Kaprizov, Ryssland

VM-matcher: 8
Vm-poäng: 8 (6+2)

Man kan inte säga annat än att den här killen levererar i landslagssammanhang. Ifjol blev det 27 mål i VM, OS och övrigt landslagsspel. I klubblaget CSKA gjorde han 15 strutar.

Boko din resa till Hockey-VM med Nickes.Com.

Patrick Thoresen , Norge

VM-matcher: 52
VM-poäng: 49 (22+27)

Norge som hockeynation får kanske inte gemene man att höja sitt blodtryck i någon större utsträckning. De absoluta framgångarna med klubba och puck har lyst med sin frånvaro genom åren. Men i Thoresen har de en av Europas klarast lysande stjärnor faktiskt.

Hans meritlista talar för sig själv: Åtta VM-turneringar och tre OS. Vid tre tillfällen har han blivit utsedd till årets spelare i Norge och 2016 blev han både årets forward och mest värdefulle spelare i SHL. Utöver detta har han vunnit Gagarin Cup vid två tillfällen och totalt har han gjort 293 poäng på 307 KHL-matcher.

35-åringen spelar numera i Storhamar i Norge där han fram till nu har gjort 26 poäng på 20 matcher i ligan. Dessutom var han hans lag ytterst nära att slå ut Skellefteå i CHL i åttondelsfinalen. Han bidrog med tio (6+4) poäng på matcher.

Nikita Gusev, Ryssland

VM-matcher: 14
VM:poäng: 18 (8+10)

Forwarden har precis alla verktyg i sin låda för att tillhöra den yppersta världseliten. Trots att han med lätthet skulle plats ai vilken NHL-klubb som helst har han genomgående valt att stanna i Ryssland och spela i KHL.

26-åringen har trots sin ålder bara spelat två VM-turneringar, men han kan klassifieras som en ”late bloomer” och det var först för ett par säsonger sedan han fick ordning på precis allt och har sedan dess vräkt in poäng för SKA St. Petersburg. I skrivandets stund har han gjort över 200 poäng på knappt fyra säsonger i SKA och i OS tidigare i år vann han poängligan med tolv poäng på sex matcher när OAR kammade hem guldet.

Förra säsongen blev han utsedd till mest värdefulle spelare i KHL och för två säsonger sedan gjorde han flest mål av samtliga spelare i VM, sju till antalet.

Sergei Mozyakin, Ryssland

VM-matcher: 51
VM-poäng: 38 (19+19)

Det är väl oklart om 37-åringen kommer spela VM. Och varför skulle han det egentligen? Han har redan vunnit allt som går att vinna på europeisk mark. Två Gagarin Cup, Två VM-guld och ett OS-dito.

Mozyakin har valt att spela i Ryssland i hela sin karriär, trots att NHL-anbuden haglat över honom. Totalt har han gjort 668 poäng i KHL och med det är han bäst genom alla tider i ligan. Vid fyra tillfällen har han utsetts till ligans mest värdefulle spelare och poängligan har han vunnit vid hela sex tillfällen.

Pavel Datsyuk, Ryssland

VM-matcher: 57
VM-poäng: 51 (16+35)

Förmodligen den spelare i hela Europa som har mest stjärnglans omkring sig. Hans meritlista är galet lång och för att nämna några tunga mästerskap han lagt beslag på så har han både VM-guld, OS-guld och dubbla Stanley Cup-vinster med Detroit. Vid tre tillfällen har han utsetts till NHL:s bäste defensiva forward och fyra gånger har han utsetts till ligans gentleman.

2016 valde han att lämna Detroit och flytta hem till Ryssland och KHL. En säsong senare fick 40-åringen höja Gagarin Cup-pokalen som lagkapten för SKA St.Petersburg.

Teemu Hartikainen, Finland

VM-matcher: 4
VM-poäng: 1 (1+0)

En finsk pansarvagn som de senaste säsongerna åkt runt i KHL och sprätt in poäng. 28-åringen från Koupio spelar tufft och fysiskt längs med sargerna och är ett livsfarligt vapen framför motståndarnas mål.

Har ingen direkt meritlista att skryta med än så länge, men har gjort 211 poäng på 293 KHL-matcher under de snart sex säsonger han spelat i ligan. Spelade 52 NHL-matcher för Edmonton Oilers mellan 2010 och 2013, men lyckades aldrig slå sig in i ligan.

Har av någon märklig anledning inte heller gjort fler världsmästerskap för Finland än det enda han har (2015), men i år känns det som att det är dags för honom att spela en tongivande roll i det blåvita landslaget.

Se festlig hockey i tyska DEL med Nickes.Com

Miro Aaltonen, Finland

VM-matcher: 8
VM-poäng: 0

25-åringen har bara spelat en VM-turnering och den gick väl inte så bra för vare sig honom eller laget. Men Aaltonen har många poäng i sig, det visar om inte annat hans 70 poäng på en och en halv säsong i KHL för Podolsk.

Var med och vann AHL-mästerskapet för Toronto Marlies förra säsongen och gjorde då 43 poäng på 64 matcher. Det här är en sevärd spelare med målsinne och hög kreativitet i sig.

Kristian Vesalainen, Finland

VM-matcher: 0
VM-poäng: 0

19-åringen inledde säsongen i Nordamerika men bröt sitt kontakt med Winnipeg Jets tidigare i veckan. Istället ska han spela för Jokerit i KHL och Vesalainen är en kille med potential att bli en av hela ligans stora stjärnor under återstoden av säsongen.

Ytterforwarden gjorde redan förra säsongen 43 poäng i den finska högstaligan, gjorde flest powerplaymål (14) och vann mästerskapet Kärpät.

Vesalainen har länge setts som en supertalangtalang och gjorde för två säsonger sedan hela 13 poäng i U18-VM och med det vann han poängligan och utsågs till mest värdefulle spelare. Har egenskaperna att på allvar kunna ta med sig sin potential in i det finska a-landslaget och bli en välkommen joker till stundande VM.

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Lämna ett svar