Svenska VM-fiaskon vi minns (eller kanske vill glömma)

Hockey-VM pågår för fullt i Köpenhamn och Herning och Sverige tuffar på likt ett nyrenoverat ånglokomotiv i gruppspelet. Trots att Tre Kronor verkar vara på väg mot en ny medalj finns det fog till eftertanke. Det kan faktiskt fortfarande gå åt skogen.

Det finns få saker som engagerar så mycket som det svenska ishockeylandslaget Tre Kronor och de ständiga kraven inför varje VM-turnering är så klart guld från de många fansen. Ofta brukar det räcka till medalj, men det finns de gånger VM-turneringarna endast kan summeras som: PRAKTFIASKO.

2011

Okej. En silvermedalj är väl kanske inget fiasko. Men det var sättet silvret ”vanns” på som gör att hela turneringen får ses som ett misslyckande ur svenskt vidkommande. För det såg ju så bra ut. Det såg riktigt, riktigt bra ut när Magnus Pääjärvi gjorde 1-0 i den andra perioden av VM-finalen i Orange Aréna, Bratislava.

Dock skulle Finland få ett så kallat psykologiskt viktigt mål sju sekunder från periodvilan när Jarkko Immonen nätade i powerplay efter att David Petrasek visats ut för hakning.

1-1 inför sista perioden mot Finland i en VM-final är såklart ett jättebra utgångsläge. Om Tre Kronor fortsatt spela vill säga. Istället föll de samman som ett ultralätt korthus och tillät Finland göra fem mål och därmed var ännu en silvermedalj ett faktum för Sverige.

1985

Leif Boork var förbundskapten för det Tre Kronor som skulle möta våren i Prag. tidigare den säsongen hade den då ännu unge stockholmaren lett Sverige till Canada Cup-final mot självaste värdnationen och ur den truppen var det många som var med även till VM.

Det gick…inte alls. Sverige inledde med att vinna knappt över Västtyskland och sedan följde fem förluster på de återstående sex matcherna i gruppspelet och Sverige fick mycket chockerande spela i nedflyttningsgruppen. Sverige slutade sexa i VM och det var den sämsta placeringen sedan 1937.

1989

Sverige kom tillbaka efter debaclet i Prag och plockade sedan hem ett silver 1986 följt av ett överraskande guld 1987. 1988 spelades ingen VM-turnering då det var OS i Calgary. Men 1989 var det meningen att det skulle bli fest i nybyggda Globen.

Sverige hade 1987 plockat hem nationens första VM-guld på 25 år och det i kombination med att turneringen skulle spelas i det nybyggda skrytbygget Globen gjorde att förväntningarna var på topp. Håkan Södergren sjöng dessutom laget hela vägen in på svensktoppen och det började bra i turneringen där Sverige bara förlorade en match i gruppspelet, mot omöjliga Sovjetunionen. Dessutom hade de två oavgjorda matcher, varav en kom mot Västtyskland vilket kanske kan ses som anmärkningsvärt.

Slutspelet på den tiden avgjordes i serieformat och det är Sveriges insats där som ligger till grund för fiaskostämpeln. Tre raka förluster och utebliven medalj innebar rejäl pyspunka på turneringens eftermäle.

HENRIK SKOGLUND

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Lämna ett svar