Du gamla, du fria, du silvermelerade hockeylandslag

Det finns ett talesätt som lyder: ”Second place is the first loser” och det kan såklart diskuteras huruvida man ska lägga någon vikt vid det eller ej. men faktum är att vårt kära hockeylandslag Tre Kronor är det landslag som i hockey VM-sammanhang varit nära, men ändå så långt borta flest gånger.

Det finns de som hävdar att en silvermedalj är av lägre värde än en bronsmedalj då man vinner ett brons, medan silvret tillskansats genom att förlora ett guld. Huruvida man ska lägga så stor vikt vid det kan vara osagt, men faktum är att vårat hockeylandslag är det gäng i VM-sammanhang som skrapat ihop flest silvermedaljer av samtliga.

Hela 19 gånger har Sverige fått nöja sig med silvret genom historien. Då ska vi i rättvisans namn också nämna att alla inte kommit genom att förlora en final. VM har nämligen under flera år avgjorts i serieform och vid några av dessa tillfällen har guldet förlorats innan den sista matchen ens har spelats. Så på så sätt kan man ju säga att Tre Kronor emellanåt har vunnit en silvermedalj.

Sedan 1992 har VM-slutspelet avgjorts i cupformat och under den perioden har vi faktiskt fyra guld. Men också sex silvermedaljer vilket är näst värst när det handlar om att förlora säsongens sista match. Finland slår oss på fingrarna där med sina åtta silver.

Fotnot: Notera gärna att denna text ska läsas med öppet sinne och artikelförfattaren delar inte uppfattningen att silvermedaljer är ett tecken på förlorarmentalitet.

HENRIK SKOGLUND

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Lämna ett svar