De mäktiga hockeydynastierna

Det har funnits en hel del dynastier i idrottsvärlden genom tiderna. Klubbar som bara vunnit, vunnit och vunnit utan att något annat lag kunnat stoppa dem. Idag tar vi oss en titt på några av dem.

Till att börja med kan vi konstatera att den ökade fria rörligheten mellan länder och på arbetsmarknad gjort det omöjligt att bygga framgångsrika hockeylag över tid. Här spelar också NHL:s lönetak in och på sidan Atlanten ser vi inte samma dynastier som vi gjorde förr.

Men om vi för en stund minns svunna tider så tar vi oss en titt på fyra dominanter i hockeyvärlden genom historien. Vi håller oss i hyfsad närtid, från 80-talet och framåt.

DJURGÅRDENS IF

Det var svårt för motståndarna att rå på mesta mästarna i Sverige i slutet av 80-talet och början på 90-talet. Det skulle faktiskt krävas ett ihopköpt Malmö IF för att sätta stopp på Djurgårdens dominans 1992. 1988 var det antagonisten AIK som chockartat slog ut tvillingklubben i kvartsfinal.

Men däremellan gick Djurgården rent och tog tre raka SM-guld och det har inget annat lag gjort sedan elitserien/SHL kom till 1975.

1989 var det Leksand som inte lyckades rå på stockholmarna i finalen och Jens Öhling, Håkan Södergren och Mikael Johansson firade stora triumfer framåt medan den kommande världsmästarmålvakten Rolf Ridderwall stod längst bak och höll rent.

1990 och 1991 var det Färjestad som gick på pumpen två år i rad. Trots dåtida superstjärnor som Håkan Loob, Thomas Rundqvist och Bengt-Åke Gustafsson i laget. I Djurgården hette hjältarna bland annat Mats Sundin, Tommy Söderström och Jan Viktorsson.

NEW YORK ISLANDERS

Det var först när Edmonton Oilers var fullt flygfärdiga som Islanders dominans om fyra raka Stanley Cup mellan 1980 och 1983 bröts.

Ö-laget kom in i ligan 1972 och redan tredje säsongen tog de sig till slutspel. Men den första finalen fick vänta till 1980 när Philadelphia Flyers stod för motståndet. Stor hjälte var Bobby Nystrom som i förlängningsspel i den sjätte finalen tog Lord Stanleys pokal till Long Island.

Boka din NHL-resa med Nickes.Com redan idag

1981 var det Minnesota som fick smaka på sylvass briljans från Islanders i finalen och året efter Vancouver. Men det där hade faktiskt kunnat sluta lite annorlunda. Match ett mot Canucks gick nämligen till förlängning innan Mike Bossy kunde avgöra.

Flaggorna hänger där som ett bevis på en svunnen tid.

1983 var det så dags för det nya poplaget i NHL, Edmonton Oilers, att mäta krafterna. Många gav uppkomlingarna Oilers, med Wayne Gretzky i spetsen, en rejäl chans att smälla Islanders på fingrarna. Men kanadensarna var inte ens nära att rubba Islanders i finalen som slutade 4-0.

Annat blev det året efter. Men det är en annan historia.

CSKA MOSKVA

Det här kan man väl kalla dynastiernas dynasti. Innan Sovjetunionen kollapsade hade armélaget plockat hem hela 32 mästerskapstitlar i den sovjetiska ligan mellan åren 1948 till 1989. Europacupen vann de 20 gånger.

Men tidsepoken vi ska fokusera på är 80-talet och där vann de faktiskt samtliga år. Faktum är att sviten inleddes redan 1977 så det blir 13 raka mästerskap innan grannen Dynamo tog över taktpinnen de tre kommande åren.

Boka din KHL-resa med Nickes.Com redan idag

Sovjets landslag på den här tiden var snuskigt bra och merparten av spelarna spelade i CSKA och välklingande namn som Vladimir Krutov, Igor Larionov och Vyacheslav Fetisov. Spelare vi lärde oss att hatälska framför tjock-TV:n av märket Grundig så fort det vaknades VM på 80-talet.

TPS ÅBO

Den finska storklubben var enormt framgångsrika mellan 1989 och 2001 då hela åtta mästerskap bärgades. Därtill ska adderas tre finalförluster.

Boka din resa till Liiga med Nickes.Com redan idag

1989 till 1991 vann man tre år på raken och man gjorde det då med klassiska spelare som Markus Ketterer, Hannu Virta och Kari Jalonen i laget. 1999 till 2001 tog man ånyo tre titlar i rad och då hette hjältarna Kalle Sahlstedt, Marko Kiprusoff och Jouni Loponen.

 

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Lämna ett svar